Můj recept na krásnou a zářivou pleť? Hodně tonika a lásky!

Můj recept na krásnou a zářivou pleť? Hodně tonika a lásky!

22.03.2024 | Sdílet na FB
Sama o sobě říká, že jí baví být ženou, mámou, herečkou a v neposlední řadě i lektorkou obličejové jógy. Marta Dřímal Ondráčková s projektem #udrzksicht si stojí za tím, že pokud se chcete o sebe pravidelně starat, musí vás to bavit, jinak to nefunguje. Sice se už dva roky nevyspala, ale rozhodně prožívá nejkrásnější životní období. Při čem si zaručeně odpočine, a proč se nebojí ztrapnit? I na to najdete odpověď v rozhovoru.

Jakou roli hraje ve Vašem životě obličejová jóga?
Aktuálně naprosto zásadní. Kromě toho, že je mým rituálem po ránu i večer, stala se z ní  práce na hlavní úvazek. Od té doby, co jsem začínala s #udrzksicht se toho hodně změnilo. Mám svůj pořad na Streamuj, YouTube kanál, pravidelné lekce pro on-line časopis maminka.cz a samozřejmě ABO – což je program předplatného na platformě Forendors, kde jsou k dispozici komplexní lekce a workshopy. Všechno, co  u mě vzniká v hlavě,  hned poté zpracovávám před kamerou.
 
Jak dlouho se obličejové józe věnujete a kdy vás napadl projekt udrzksicht?
Paradoxně mi pomohl covid, při kterém mě  projekt #udrzksicht napadl. Zůstala jsem zavřená doma v Německu, nemohla jsem cestovat, točit, ani hrát. Říkala jsem si, kolik holek musí být nešťastných z toho, že o sebe nemůžou nechat pečovat v salonech tak, jak jsou zvyklé. Dostupné lekce face jógy byly tak nudné že se u nich dalo spíš spát. Lektorky byly strašně nudné a nezáživné! Jenže, když se o sebe chcete pravidelně starat, musí vás to bavit, jinak to prostě nefunguje! Tak jsem si to udělala po svém a  vznikl fenomén jménem #udrzksicht. Tou dobou už jsem měla za sebou hodně kurzů a osobních konzultací. V téhle oblasti jsem se vzdělávala už dvanáct let, a tak jsem si začala skládat vlastní program.


 
Má obličejová jóga i nějaké zdravotní benefity? A můžeme si nějak ublížit, když ji nebudeme dělat dobře?
Ano, pokud ji praktikujeme preventivně, předchází atrofii (ochabování) obličejových svalů. Navíc kondice obličejových svalů intenzivně ovlivňuje svaly šíjové i krční. To všechno se odráží to na postavení horní části těla, uvolnění nebo naopak tenzích, které se mohou projevit různými zdravotními komplikacemi. Ale je to i naopak. V našem těle všechno se vším souvisí, když si to člověk uvědomí, tak ho ani nepřekvapí, že postavení klenby nohou může mít vliv na tonus obličejových svalů.

Kdybyste mohla doporučit jeden jediný cvik, který bychom měli dělat každý den, jaký by to byl?
Skvělý je takový mini komplex cviků, kdy se aktivují mízní uzliny v podpaží, kolem klíčních kostí a uší,  pak uvolnění šíje a aponeurózy, dlouhé Š, což je protažení platysmy, aktivace středu obličeje a korekce postavení jazyka. Na závěr pak celkový lift, kterému říkám SCULP. Ten výčet je dlouhý, ale tohle je minutová záležitost a její benefity jsou neskutečné.

Máte doma dvě malé princezny, děláte obličejovou jógu, točíte, moderujete… Daří se Vám mít čas i pro sebe?
Bohužel ne. Pořád hledám způsoby a cesty. Čas s dcerami je pro mě naprosto zásadní. Chci s nimi být každý den a vidět je růst. Zároveň potřebuju někde "dotankovat" energii, abych nebyla máma, která je jen v nervu a křičí, k čemuž mám sklony. Učím se a ony učí mě. Když mám prostor, pracuju, točím, učím a vzdělávám se. A když mám opravdu čas, tak čtu. Miluju knížky, miluju čtení a miluju u toho ležet v posteli a jíst.



Jakou nejlepší radu jste kdy dostala?
Uvolni se, přestaň se kontrolovat a neboj se ztrapnit se. Nesnaž se být hezká a dokonalá, buď  klidně víc ošklivá. Radila mi to máma, pedagogové v divadle i kolegyně. Já se o předtím pořád hodně snažila, ale v tom byl ten problém, ta snaha. Když mi to znovu připomněla moje spolubojovnice někdy v noci po představení u třetího střiku, zrovna to sedlo na správné místo a něco se změnilo. Přestala jsem se tak šíleně kontrolovat a konečně jsem se po celém životě u divadla a před kamerou našla.

Kdy jste nejšťastnější?
Když držím holky v náručí.

Jak relaxujete?
Procházkami. Většinou teda s tou maličkou spící v nosítku. Chůze je pro mě dokonalý způsob restartu a dosycení se.

Prozraďte nám svou ranní skin care rutinu?
Vyčistit pleť, při nanášení tonika a séra pleť namasírovat a když je čas, tak intenzivněji „ liftnout“ s krémem. Pokud jsme u moře, tak SPF. Musí to být všechno rychlé, rána jsou u nás divoká.

Existuje cvik nebo produkt, který umí vyzmizíkovat náročnou noc, a díky kterému během pár minut budeme vypadat skvěle?
Jeden cvik to nezvládne, ale kompletní jemná prstíčková masáž to je jeden z mých must have tipů. Je to rychlovka a umí  zázraky. A z produktů doporučuji tonikum, hodně tonika, když máte pocit, že už stačí, tak ještě přidejte. A když se vstřebá, přidejte další tonikum s perlou lyofilizovaného kolagenu. Vím, že kolagenové perly jsou primárně určené na večerní péči, ale po náročné noci neexistuje nic lepšího.



Jaký je váš největší prohřešek proti kráse?
Nedostatek spánku. Skoro dva roky jsem se nevyspala.

Prozradíte nám svoji oblíbenou destinaci? Existuje místo, kam se ráda vracíte?
Domů, to je podle mě na cestování nejkrásnější.

Jak se vůbec stravujete?
Snažím se samozřejmě zdravě. Výživově hodnotná strava je mimochodem i základ pro zdravou a krásnou pleť. Dostatek tuků, vitamínů a minerálů z přirozených zdrojů, to kolikrát dokáže víc než sebelepší krém. Ten zvenku podporuje a doplňuje to, co je nastavené zevnitř. Miluju ovoce a všechno, co plave v moři.

Tip na knihu?
Jednu? To nezvládnu! Pastýřka putující k dubnu (Robinson Jeffers)

Vaše životní moto?
Nezpronevěřit se sama sobě.

Co byste poradila Vašemu mladšímu já?
Nedělej věci, které Tě štvou jen proto, že máš pocit, že musíš.

Co je vaše PURE PLEASURES?
Tonikum Original, liftingové sérum z opuncie, kolagenové perly. Taky Cellulite be gone krémolej od Bellabaci, ta vůně je něco nadpozemského!

Chcete si udělat hezké odpoledne s Martou a obličejovou jógou? Na kurzu, který pořádáme v sobotu 6. dubna je ještě pár volných míst.