Exfoliace pleti: Víte, jaký je rozdíl mezi AHA, BHA, PHA a LHA?

Exfoliace pleti: Víte, jaký je rozdíl mezi AHA, BHA, PHA a LHA?

15.04.2024 | Sdílet na FB
Přeměňte svou zašedlou pleť na svěží a jasnou! Sáhněte po peelingu… jenže po kterém? Kyseliny AHA, BHA, nově i PHA a LHA umí mnohé, jenže co vlastně znamenají a které z nich jsou nejlepší? Pojďme si je představit!

Co je to exfoliace a jak funguje?

Na úvod si ujasněme jednu důležitou věc: exfoliace by měla být součástí pravidelné beauty rutiny, a to ideálně dvakrát do týdne. Exfoliace, či peeling, pomáhá odstraňovat staré, odumřelé kožní buňky, čímž zanechává pokožku jasnější, jemnější, zbavuje ji zašedlosti a ucpaných pórů. Pleť se díky tomu doslova znovu nadechne - a dostane impulz k tvorbě nových buněk, ale také lépe přijímá další účinné látky v kosmetice.

Podívejme se nyní detailněji na jeden z možných způsobů exfoliace - na chemický peeling. Chemický peeling umí pomocí různých druhů kyselin rozpustit pojivo, které odumřelé buňky jednoduše řečeno drží „u těla“. A právě těchto přebytečných povrchových buněk se potřebujeme zbavit, aby se zrychlil proces regenerace pokožky. Když už se tedy poohlížíme po exfoliační péči, měli bychom se zaměřit i na jednotlivé kyseliny, které najdeme v různých peelingových produktech. Není totiž kyselina jako kyselina. A každý typ pokožky potřebuje trochu jinou péči. Podívejme se na to!

AHA vs BHA - aneb nejprodávanější exfolianty

Je možné, že jste se někdy s pojmy AHA a BHA setkali. Jedná se o zkratky dvou skupin kyselin, které patří mezi nejčastější účinné látky v produktech chemických peelingů.

AHA neboli Alfa Hydroxykyseliny zahrnuje celou řadu kyselin. Mezi ty nejznámější patří kyselina glykolová, mléčná, vinná, jablečná a citronová. Pro koho jsou kyseliny AHA vhodné? Ocení je zejména lidé se suchou a hrubou pokožkou.

BHA, tedy Beta hydroxykyseliny, jsou velmi podobné první skupině. Jejich hlavní rozdíl ale tkví v rozpustnosti. Zatímco AHA kyseliny jsou rozpustné ve vodě, BHA jsou rozpustné v tucích, což jim umožňuje pronikat hlouběji do pokožky skrze mazové folikuly. Produkty s BHA pomáhají s odstraněním kožního mazu, snižují projevy akné i zvětšených pórů a černých teček. Jsou proto vhodnější pro mastný typ pleti. Typickým zástupcem BHA kyseliny je kyselina salicylová.

Novinky LHA a PHA

Ještě jemnější a šetrnější k pokožce je LHA, neboli lipohydroxykyselina, což je derivát již zmíněné kyseliny salicylové. LHA proniká do pokožky pomaleji, o to má ovšem vyšší účinky pro problematickou pleť. Pomáhá účinně bojovat s akné a nečistotami, aniž by pleť podráždila.

A nakonec je tu zlatý hřeb - PHA, nová generace AHA kyselin. Poskytuje podobné účinky jako AHA, ale jsou méně dráždivé, a tudíž vhodné i pro citlivou pokožku. Na rozdíl od AHA kyselin také nedělají pokožku citlivější na sluneční světlo a mohou zlepšit stav pokožky způsobený právě slunečním zářením. Patří sem třeba i glukonolakton, na který nedáme dopustit, a také kyselina laktobionová. Obě tyto látky mají antioxidační a antiaging účinky.

V kosmetických produktech se můžete potkat jak s jednotlivými druhy kyselin, tak i s jejich různými kombinacemi. Vzniknout tak může zajímavý mix látek, které kombinují výhody všech zmíněných typů kyselin. Takovou kombinaci najdete u nás v PURE - jsou to duální anti-agingové peelingové tampónky, které díky svému složení nejen že pleť čistí, ale také vyhlazují, vypínají a vyživují. Po pouhém jednom použití se prokázalo 26,6 % zlepšení v exfoliaci, 27,2 % redukci počtu pórů, 44 % pokles oblasti s výskytem pórů a snížení černých teček o 6,2 %. A navíc zanechává krásný sametově hebký pocit, který chcete zažívat zas a znovu.

Exfoliace je potřebný pomocník. Ale s ničím se to nemá přehánět

Exfoliace se tedy netřeba bát, stačí si pouze zvolit ten správný přípravek na míru svému typu pokožky. A také ji adekvátně zařadit do své beauty rutiny, a to ideálně dvakrát týdně, či jednou týdně v případě citlivé a velmi suché pokožky. Ošetřenou pokožku je ideální na závěr beauty rutiny ošetřit také UV faktorem, a to buď ve formě BB krému či opalovací krému.

S ničím se to nemá přehánět, a rozhodně to platí i u peelingu. Přílišná exfoliace může vaši pleť podráždit, způsobit zarudnutí, ale i loupání a přecitlivělost. Nedoporučuje se také kombinace s retinoidy, které na pokožku působí rovněž exfoliačně.

Pokud budete moudře zacházet s peelingem, odměnou vám bude krásně sjednocená a rozjasněná pokožka, která bude připravená naplno využít výhod další péče.